1 : بارنامه ( Bill of Lading )
حمل و نقل كالا ممكن است از طريق دريا، رودخانه هاي بزرگ، هواپيما، راه آهن، وسيله زميني ) كامیون ) انجام شود. متصديان حمل و نقل در مقابل كالاهاي تحويلي ، سندي صادر مي كنند كه بارنامه نام دارد و در آن مشخصات بار، وزن، علامت، تعداد و نوع بسته ها قيد مي شوند. مزاياي بارنامه عبارت اند از :
بارنامه بر سه نوع مي باشد ( دريايي- زميني – هوايي )
راهنامه ( سي.ام.آر ) سندي است كه در مسير حمل با كاميون مورد استفاده قرار ميگيرد و مخصوص حمل كننده مي باشد. سند مزبور تحت مقررات و كنوانسيون بين المللي حمل و نقل جاده اي يا مقررات بين المللي حمل كالا از طريق جاده صادر مي گردد و حدود مسئوليت متصديان حمل جاده اي را مشخص مي نمايد.
شركت ها و موسسات حمل و نقل بين المللي بر اساس كنوانسيون حمل و نقل بين المللي كالا از طريق جاده ( سي.ام.آر ) مي توانند مسئوليت خود را در مقابل صاحبان كالا بيمه نمايند.
3 : مانيفست (Manifest)
از نظر حمل و نقل كالا، مانيفست شامل صورت يا فهرست كامل و تفصيلي تمام بسته ها و كالاهاي بارگيري شده در لنج ها، كه ناخدا براي اطلاع از محموله هاي خود به همراه دارد. مانيفست از نظر مقام هاي گمركي يک سند رسمي واجد اهميت است كه كنترل كالاها را تسهيل مي كند. با اين سند امكان ريكاوري از متصدي حمل وجود ندارد و از نظر حقوقي داراي اعتبار خاصي نمي باشد.
مانيفست ليستي است از كالا و صاحبان كالا كه در يک وسيله حمل بارگيري كرده اند و مي تواند در هر وسيله ي حملي علاوه بر لنج نيز كاربرد داشته باشد.
4 : پيش فاكتور (Proforma Invoice)
در شروع معامله فروشنده كالا در پاسخ به در خواست خريدار سندي براي وي ارسال مي دارد كه به آن فاكتور مقدماتي يا پيش فاكتور مي گويند و مثل فاكتور حاوي بخشي از اطلاعات كالا از جمله نوع جنس، مقدار و تعداد كالا، قيمت و نوع بسته بندي مي باشد.
5 : فاكتور (Invoice)
سندي است كه فروشنده براي خريداران و مشتريان خود تنظيم و صادر مي كند و در آن نام و نشاني فروشنده، نام و نشاني خريدار، نوع جنس، مقدار و تعداد كالا، قيمت جزء و كل، نوع بسته بندي، كرايه حمل و بهاي تمام شده كالاو ... قيد مي شود.
6 : صورت بسته بندي (Packing List)
مدركي است كه تعداد صندوق، كارتن، پالت، و غيره را كه كالا در آن جا داده مي شود بيان مي دارد و نيز وضعيت كالا را مشخص مي كند. اين مدرك در خصوص محاسبه خسارت خصوصاً بيمه نامه هاي داراي فرانشيز و يا در زمان كارشناسي مورد استفاده قرار مي گيرد.
7 : گواهي مبداء (Origin Certificate)
مدركي است كه در آن مبداء صدور كالا ( يا محل تهيه و توليد و صدور كالا) و نام صادر كننده و وارد كننده كالا و مقصد آن قيد ميشود و از نظر مقام هاي گمركي هر كشور ضروري است. گواهي مبداء بايد به امضاي مقام هاي صلاحيتدار اتاق بازرگاني كشور صادر كننده برسد.
8 : پروانه الكترونيكي گمرك (Customs Exit/Entry Certificate)
سندي است كه توسط گمرك صادر مي گردد و طبق آن كالاها به كشور وارد و يا از كشور خارج مي گردند و عوارض گمركي طي آن محاسبه و دريافت ميگردد. اين سند نشان دهنده ميزان كالاي وارد شده و يا خارج شده از گمرك مي باشد. لازم به ذكر است تمامي اطلاعات مربوط به كالا، اعم از شماره ثبت سفارش، نوع كالا، مقدار بسته ها، نوع بسته بندي، ارزش كالا، نرخ ارز و... در آن قيد مي گردد.
9 : قبض انبار گمركي (Warehouse Receipt)
مدركي است كه متصدي انبار عمومي در گمرك جهت تحويل گرفتن و سپردن كالاها به انبار صادر مي نمايد. چنانچه هرگونه آسيب ديدگي، كسري و... در خصوص كالا مطرح باشد در آن قيد مي گردد. اين مدرك بيانگر تاريخ و چگونگي كالاي پذيرفته شده در انبار مي باشد و قبل از ترخيص كالا از گمرك صادر مي گردد.
10 : صورت مجلس گمركي يا بندري
چنانچه كالا در هنگام تخليه از كشتي يا كاميون در محوطه بندر و يا گمرك، داراي آسيب ديدگي باشد، صورت مجلسي توسط اداره بندر و يا گمرك صادر مي گردد كه در آن ميزان آسيب ديدگي كالا قيد مي گردد و اين صورت مجلس توسط متصدي حمل و يا نماينده قانوني وي نيز امضاء مي گردد.
11 : گواهي كسر تخليه (Short Landing Certificate) گواهي عدم تحويل (Non-Delivery Certificate)
گواهي كسر تخليه و يا گواهي عدم تحويل زماني توسط متصدي حمل و يا نماينده قانوني وي صادر مي گردد كه ميزان كالاي تخليه شده از وسيله حمل ( به لحاظ تعداد بسته ها ) كمتر از تعداد اقلام بارنامه و يا مانيفست باشد.
12 : اعتبار اسنادي (Letter of Credit-L/C)
اعتبار اسنادي تعهدي از بانک است كه به خريدار و فروشنده داده مي شود. تعهد مي شود كه ميزان پرداختي خريدار به فروشنده بموقع و با مبلغ صحيح به دست فروشنده خواهد رسيد. هرگاه كه خريدار قادر به پرداخت مبلغ خريد نباشد، بانک موظف است باقيمانده يا تمام مبلغ خريد را بپردازد. اعتبارات اسنادي اغلب در معاملات بين المللي به منظور اطمينان از دريافت مبالغ پرداختي مورد استفاده ميباشد.
بدليل ماهيت معاملات بين المللي كه شامل عواملي همچون مسافت و تفاوت قوانين كشورها و ... ، اعتبارات اسنادي يک جنبه بسيار مهم در تجارت بين المللي شده است. بانک همچنين به نيابت از خريدار كه نگهدارنده اعتبارات اسنادي است تا زمان دريافت تائيديه كه كالاهاي خريداري شده حمل شده اند وجه را پرداخت نخواهد كرد .
13 : اعلاميه بانكي
سندي است كه بوسيله بانک گشايش كننده اعتبار اسنادي براي گمرك و به منظور ترخيص كالا صادر مي گردد و در آن كليه اطلاعات مربوط به كالا و خريدار درج مي گردد.
14 : برگ جانشيني (Letter of Subrogation)
در زمان تسويه خسارت با بيمه گزار، فرم مذكور به بيمه گزار ارائه و توسط وي تكميل و مهر و امضاء مي گردد و در آن كليه حقوق بيمه گزار در خصوص پيگيري خسارت از اشخاص ثالث و مقصر حادثه تا سقف خسارت پرداختي ( خسارت وارده به كالاي مورد بيمه ) جهت پيگيري هاي قضايي به بيمه گر انتقال پيدا مي كند.
15 : ريكاوري (Recovery)
دريافت خسارت پرداخت شده به بيمه گزار از مقصر حادثه را ريكاوري مي نامند.
16 : بازيافت (Salvage)
آن بخش از مورد بيمه خسارت ديده كه سالم باشد و يا اين كه قابليت فروش و يا نقدينگي و يا قابل استفاده مجدد باشد را بازيافت مي گويند.